Chocolate workshop Hop & Stork

patisserie Hop & Stork

met een heerlijke cappuccino zat ik daar tussen al die pralines, breekchocolade en feestelijke Sinterklaas cadeautjes in de mooie winkel bij Hop & Stork, voor een workshop chocoladeletter maken!! moet zeggen dat dit mijn eerste workshop ooit was en dat ik er echt wat aan gehad heb! van duidelijke uitleg over de cacaobonen tot de techniek van het spuiten van een mooie letter!

je zult je nog verbazen, maar chocolade kent een hele rijke geschiedenis, ga niet het hele verhaal uitleggen :-), maar een aantal weetjes zijn wel leuk!

 • chocolade is niet altijd de knapperige en glanzende delicatesse geweest, want tot halverwege de 19e eeuw werd chocolade meestal genuttigd als een drank: geperste stukken chocoladepoeder werden in hete melk of water geroerd en opgelost
 • chocolade was pas in het begin van de 20e eeuw verkrijgbaar in Europa
 • cacao en chocolade hebben veel vitamine & mineralen, dus chocolade is helemaal zo slecht nog niet πŸ™‚
 • en nee, chocolade is niet verslavend
 • als chocolade wit is uitgeslagen, betekent dit niet de chocolade bedorven is. Het komt door een temperatuurschommeling waardoor de cacaoboter zich van de chocolade afscheidt

alles begint bij de cacaovrucht, leuk dat we zelf konden voelen en zien hoe zo’n cacaovrucht en de cacaobonen eruit zien!

wist je dat:

 • Afrika de grootste cacaoleverancier is?
 • de cacaoboom het hele jaar door vruchten draagt, maar dat het vaak zo’n 30-40 vruchten per jaar oplevert?
 • er zo’n 40 cacaobonen in de oranje vrucht zitten?
 • de bonen een aantal dagen, afgedekt met bananenbladeren, gisten?
 • dat Callebaut de grootste fabrikant van hoogwaardige cacao- en chocoladeproducten is?

zodra de cacaobonen aankomen in de fabriek van Callebaut worden ze geanalyseerd en gemengd met elkaar, want elk cacaoboon heeft een eigen karakteristieke smaak om zo tot mooie smaakcombinaties te komen.

Zo zijn de Afrikaanse bonen bekend om hun ‘body’, dus echt de basisaroma die ze geven aan de chocolade. Amerikaanse en Aziatische bonen geven de chocolade een verfijnd aroma.

na uitleg over hoe het proces van cacaoboom tot chocolade verloopt, wordt je je echt meer bewust van hoe kwalitatief goede chocolade eigenlijk ontstaat! want er gaat zo’n groot en intensief proces aan vooraf, dat het niet eens gek is dat de chocolade zo prijzig is!

wat ik ook erg goed vond tijdens deze workshop is dat we de verschillende soorten chocolade ook gingen proeven! zo proef je dat bijvoorbeeld een pure chocolade echt heel verschillend smaakt bij een ander merk, bijzonder!

zoals je wel weet, zijn er 3 verschillende soorten chocolade:

 • puur (deze chocolade is gemaakt van cacaoboter, cacaomassa en suiker)
 • melk (aan deze chocolade wordt melk toegevoegd)
 • wit (eigenlijk is dit geen chocolade, want er zit geen cacao in, maar bestaat puur uit cacaoboter, suiker en melkpoeder, maar omdat het op echt chocolade lijkt, mag het chocolade worden genoemd)

daarna kregen we uitgelegd waarom het tempereren van de chocolade zo belangrijk is! zo is op deze foto duidelijk te zien welke kant getempereerd is, wat denken jullie?? rechts is de juiste πŸ™‚ daarom is het ook zo leuk om deze workshop te doen, want alleen zo krijg je het tempereren goed onder de knie!

want niet alleen de smaak maar ook het ‘uiterlijk’ van de chocolade zegt veel over een goed getempereerde chocolade. Dat zie je aan de structuur, het is iets mat/glanzend, heeft geen vlekken, ziet er compact uit en bij het afbreken hoor je een ‘krak’, kijk dan is ie goed!! en dan nog de zachte, romige smaak bij het eten… hmmm, het smelt gewoon letterlijk weg in je mond!!

ziet er erg charmant uit zo… !!

voordat we de chocoladeletter gingen maken, deed de chocolatier eerst voor welk techniek we gingen gebruiken voor het opspuiten van de letter! ik kwam op het idee om m’n letter in twee kleuren te spuiten, pure & witte chocolade, net even wat anders dan de standaard melk of puur πŸ™‚

we gingen eerst de pure chocolade op temperatuur brengen, want de witte chocolade vloeit eigenlijk al constant. Na het spuiten van de letter, hadden we de keus om te decoreren met krokante chocoladebolletjes, gebrande noten, gevriesdroogde frambozen en aardbeien, oooh en dit was ook echt m’n favoriet, het gevriesdroogde fruit!

trouwens die leuke chocoladebolletjes van Callebaut (de Crispearls) zijn echt heerlijk en mooi als decoratie. Daarom heb ik ook een zakje Crispearls gekocht, die ik wil gebruiken voor mijn mini chocolade tartelettes welke ik wil gaan maken!!

nu m’n letter toch aan het opstijven was in de koeling, had ik een mooi uitzicht op dit assortiment pralines ❀

even snel een paar foto’s tussendoor πŸ™‚

…. en hier zijn ze dan!!! we waren allemaal blij met het resultaat πŸ™‚

en zo kwam ik thuis met m’n kunstwerken van chocolade πŸ™‚

ik vond deze eigenlijk beter gelukt, de kleuren kwamen zo erg mooi uit, je hebt zelfs geen decoratie nodig!! alhoewel, een paar gebrande noten op de randen van de letter waren wel mooi geweest πŸ™‚

het enige nadeel aan deze workshop vond ik dat de tijd zo snel ging 😦 vond het namelijk erg leuk om te doen! en je krijgt echt een goede uitleg over alles, aandacht wat je aan het doen bent, het gebruik van kwaliteitsproducten en erg aardig personeel! kan alleen maar zeggen, boek snel een workshop bij Hop & Stork!!

dat ik dol ben op deze mooie winkel is wel duidelijk, kijk hier ook voor m’n andere artikel over deze bijzondere winkel ❀

Fijne Sinterklaas avond!!