Mini tartelettes


if there is one pastry where you can endless combine the tastes, it’s the tartelette! the tartelettes would be happy with every tasty cream… and for the decoration, let your imagination run free!!

Ingredients:

tartelette (recipe Christophe Adam)
210g flour
85g icing sugar
25g almond flour
125g butter
1 egg
1 vanilla bean
a pinch of salt

tartelette:
mix all the ingredients together. Let the dough rest for 2 hours in the fridge and fill the tartelette molds. Bake at 170C for about 15 min.

almond frangipane with blueberry:
25g butter
25g sugar
25g almond flour
0,5 egg
1 (bio) lemon zest

mix the butter, sugar, almond flour and a little bit lemon zest. Stir well until you get a smooth mixture, add the eggs and stir into a creamy cream. Divide a little of the frangipane over the (unbaked) tartelettes and bake at 170C for about 15 min., leave to cool. Sprinkle the tartelette with jam en divide fresh blueberries over it

apple with mixed nuts:
1 Jonagold apple
sugar
cinnamon
lemon zest

peel the apple and cut into thin slices, add some fresh lemon- juice and zest, sugar and cinnamon, divide over the (unbaked) tartelettes and bake at 170C for about 15 min., leave to cool. Roast the nuts in the oven at 160C, heat some honey and stir it through the nuts, now you get a nice glossy layer, divide this over the apple tartelettes

chocolate ganache with Crispearls:
115g whipped cream
140g dark chocolate
20g butter
1 tbsp honey
Crispearls (Callebaut)

heat the whipped cream and the honey, pour this over the chocolate and add the butter, leave to cool and fill the baked tartelettes with this cream and put in the fridge. Decorate the tartelettes with Crispearls (Callebaut)

😉

4 thoughts on “Mini tartelettes

 1. Hoi Marina,
  Volgens mij hebben we elkaar gesproken bij de Bakery….. Jij deed 4daagse Patisserie, ik 9weekse Boulangerie. leuke ideeën voor vulling tartelletes! Ik zocht eerder ook heel lang naar van die kleine bak/cakeringen. Jij hebt ze bij Bouwhuis gevonden. Ik bij de webshop van Beko bakkerijtechniek. Wellicht heb je er iets aan….? ze hebben veel bak/patisserie spullen die je ook als particulier kunt kopen. Veel succes verder! Je website ziet er super goed uit vind ik.
  Groet
  Marika

  Like

  1. Hoi Marika,
   leuk wat van je te horen! ga jij nu nog wat doen na de Boulangerie opleiding? jullie hebben echt prachtige dingen gemaakt, echt!!

   Dank je wel voor de site van bakkersspullen, ik ga zeker kijken.

   Ben blij te horen dat je m’n site leuk vind, ik wil er ook echt wat mee doen… zit nu echt te denken aan de 9 weekse patisserie opleiding..

   Groeten,
   Marina

   Like

 2. Hoi Marina,

  Leuk dat je reageert! Ik wilde eerst ook de 9weekse Patisserie gaan doen, maar daar zie ik vanaf. Het is mij te gericht op productie draaien. Ik wil workshops in broodbakken gaan geven. Eerst vanuit huis en als het goed gaat, wil ik op termijn wel een ruimte gaan huren. Heb jij al ideeën wat je met je cursussen en opleidingen in de Patisserie wilt gaan doen? Wil je er je werk van maken of blijft het hobby?

  Groet,
  Marika

  Like

  1. Ooh, wat leuk!! Ik hoop echt voor je dat je een eigen winkeltje kan openen 😊 die mooie gekleurde croissants vond ik echt heel mooi!! Ik doe nu totaal iets anders, maar zou graag bij een patisserie willen beginnen. Daarna eventueel investeren in een opleiding.

   Groetjes
   Marina

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s