Patisserie week Bakery Institute

hier begon dan mijn patisserie avontuur, bij het Bakery Institute in Zaandam!!

echt een week lang les in alleen maar patisserie, dat lijkt wel een droom die uitkomt 🙂
mijn grote passie voor de patisserie heeft ervoor gezorgd dat ik veel ben gaan experimenteren met diverse creaties, en eigenlijk mijzelf alles heb aangeleerd, juist door veel uit te proberen en me echt te verdiepen in dit vak.
Na deze week, merk ik wel dat er zeker nog genoeg te leren is. Daarom maakt het deze opleiding ook zo interessant, want je begint echt bij een goede basis en vanuit daar kan je echt alle kanten op!

het Bakery Institute is een particuliere opleiding voor zowel patisserie & boulangerie, gevestigd op een bijzondere locatie in de voormalige Verkade koekjes- en chocoladefabriek, die zeer authentiek is gebleven, zowel buiten als binnen 🙂

heb deze week geprobeerd om zoveel mogelijk informatie & technieken in me op te nemen, foto’s te maken en vooral te genieten van al het moois, kijken jullie met me mee??

dag 1:

na een korte introductie en rondleiding gingen we naar het patisserie atelier, en wat mij daar als eerste opviel was de heerlijke zoete geur bij binnenkomst 🙂

voor de eerste dag stonden diverse koekjes op het programma, waar we als eerst uitleg kregen over de bereiding van diverse soorten deeg, van Vanille spritsen, Goudse moppen, Amsterdamse koggetjes en Boterbiesjes.
Wat opvallend hierbij was dat je voor deze koekjes eigenlijk steeds dezelfde ingrediënten gebruikt, doordat je het deeg dan op diverse manieren bereidt, krijg je echt allemaal verschillende koekjes met een andere structuur en smaak!

Goudse moppen! ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar deze koekjes zijn echt mijn favoriet geworden, door de mooie brosheid en stevige bite tegelijk!

boterbiesjes in de maak…

Vanille spritzen, die eigenlijk iedereen wel kent 😉

nou en dit was, maar een gedeelte, van het resultaat van dag 1! en zo liep ik dus aan het eind van de dag met een grote zak vol verpakte koekjes richting het treinstation op weg naar huis…

de eerste dag is voorbij gevlogen en wat mij eigenlijk gelijk is opgevallen, dat er echt aandacht wordt besteed aan duidelijke theorie uitleg en de samenwerking met het team!
ik vond het leuk om de koekjes te maken, maar ik was stiekem toch wel meer dan benieuwd wat we de rest van de week allemaal gingen maken 🙂

dag 2:

de planning voor deze week werd doorgenomen, en er stonden mooie taartjes op, zoals een Cafe Noir desserttaart met bijbehorende bolgebakjes, een Charlotte taart, tijgersoezen, macarons en tartelettes! oooh, m’n dag kon niet meer stuk 🙂

en de laatste dag hebben we een presentatie van al deze gemaakte creaties, daarom werken we nu ook vooruit, om alles voor te bereiden. Vandaag begonnen we met een crunchy cacao crumble, voor de Cafe Noir desserttaart en deze was heerlijk!

en een Sacher biscuit met grove stukjes pecannoten

en elke keer, voordat we aan de slag gingen met een biscuit of creme, kregen we eerst een duidelijke uitleg over de ingrediënten en bereiding. Dit is erg bruikbare theorie, want dat is tenslotte de basis van al het lekkers!

het bekende Joconde biscuit, welke we hier op een mooie manier verdelen over de bakplaat, zodat ie ook overal een gelijke dikte krijgt

na 3 soorten biscuit voor de desserttaart gemaakt te hebben, was het nu tijd voor een heerlijke koffie anglaise. Een mooie stevige koffiecreme, waar je de krachtige koffiebonen even laat meetrekken in de room, dit zorgt voor een mooie aroma, en het ruikt heerlijk! ik ga straks proeven 😉

nu uitleg over de opbouw van de desserttaart, en nadat het opgebouwde taartje dan uit de diepvries komt, dip je deze ondersteboven in een prachtige pure chocolademousse!

en dit is hem dan 🙂 ik ben echt zo trots op dit taartje! zo mooi strak & chique en de smaak is gewoon perfect, alles klopt gewoon!

en dan deze kleine bolgebakjes, welke net zoals de desserttaart overgoten zijn met een prachtige cacao glacage, ook wel spiegelglazuur genoemd

deze taartjes zijn eigenlijk de kleine ‘broertjes’ van de desserttaart

na al de taartjes, maakten we nog even snel het deeg voor de tartelettes! nog een kunst om deze mooi strak in de ringen te krijgen… en ook deze gaan weer de vriezer in, zodat ze morgen pas gebakken kunnen worden

hier al gevuld met een mango-/passievrucht cremeux, een citroen cremeux en een frambozencoulis

dag 3:

ik merk dat ik elke dag steeds meer zin heb om aan de slag te gaan 🙂 nu was de Charlotte taart aan de beurt

eerst het lange vinger biscuit maken en opspuiten en na het bakken deze strak in de taartring verdelen. Wat trouwens echt opviel tijdens het opspuiten, dat iedereen zo muisstil was :-), pure concentratie!

een rand van lange vinger biscuit, laagjes Joconde biscuit, een stevige citroen cremeux en werkelijk waar, de luchtigste frambozenmousse welke ik ooit geproefd heb!

gedecoreerd met verse bosvruchten en oooh wat is dit taartje een verwennerij!

dag 4:

dit is misschien wel de mooiste dag van allemaal, onze kunstwerkjes presenteren!
er stond echt veel op de planning voor deze dag, want om 15.00 uur moest alles klaar zijn en kregen we kijkers 🙂

dus snel aan de slag met de macarons!!

joehoe, ik word elke keer zo blij van deze koekjes en ze waren allemaal super goed gelukt! ze hebben allemaal een mooi ‘voetje’ gekregen en zijn niet gebarsten 🙂

chocolade- & vanille macarons

dit wil ik jullie ook graag laten zien, want wat ze bij de 9-weekse Boulangerie opleiding hebben gepresenteerd (was ook hun laatste dag) was echt prachtig! heb hier ook echt ware kunstwerken van brood gezien!

chocolade-, pistache- en frambozen croissants


… een paar foto’s gemaakt van hun mooie presentatie!

en nu snel terug om de tijgersoezen te maken…

deze soezen krijgen een croustillant (laagje deeg) voor het bakken, zodat er tijdens het bakken een karakteristieke tijgersoes ontstaat, deze hebben we gevuld met de bekende banketbakkersroom. Ook erg lekker romig en knapperig tegelijk

en toen was het al bijna 15.00 uur (de mensen stonden al nieuwsgierig voor het raam te gluren), maar wij waren nog niet klaar!!! nog snel de taartjes decoreren met mooie gekrulde chocoladeblaadjes, die we hadden gemaakt, dit werkte we af met gouden koffieboontjes, stukjes pecannootjes en bladgoud!

en daar gingen ze dan, al onze prachtige creaties op een desserttafel, de deuren gingen open voor het publiek en ja, ik was echt zo trots op alles, prachtig!!!

en na deze geweldige week is mijn gevoel nog sterker geworden!!! ik wil zoveel meer ontdekken op patisserie gebied en er volop induiken 🙂 want patisserie blijft mij inspireren!
het is de precisie, de oneindige keuze in smaken, de kunst van het vormgeven en het ontstaan van zoveel moois met maar een paar ingrediënten, wat mijn passie voor dit vak steeds meer doet groeien!

certificaat uitreiking van onze docent Gerard Blaauw!
mijn ervaring over deze opleiding, was echt geweldig! de fijne sfeer tussen iedereen, de betrokkenheid, de duidelijke theorie, hier wordt echt moeite gedaan om de kennis die de patissiers hebben aan je over te brengen, dit is duidelijk!

ook al mijn complimenten voor het Bakery Institute, die ervoor gezorgd hebben dat er elke dag een heerlijke lunch klaarstond! en dat we bij elke koffiepauze een vers gemaakte lekkernij kregen, van een ‘pain au chocolat’ tot een kokosmakroon! of zomaar ineens een stuk net gebakken brood, met een laagje banketbakkersroom, gedecoreerd met verse aardbeien… je zou alleen al hiervoor hier elke dag willen komen 😉

één ding weet ik wel en zou ik echt als advies aan iedereen mee willen geven, zorg dat je iets doet waar je passie & liefde voor hebt, want alleen zo kan je er het mooiste voor jezelf uithalen en je eigen carrière vormgeven! ik heb jarenlang als Notarisklerk gewerkt, maar van patisserie ga ik stralen en word ik blij, dat merk ik aan mijzelf en dit zegt meer dan genoeg, denk ik 🙂 en trouwens, het is ook nooit té laat om een andere weg in te slaan, integendeel!!

Nogmaals super bedankt Bakery Institute voor deze prachtig mooie week ❤